25 Ocak 2012

Tansiyonlar (Tensions)

Tansiyonlar, hem akor çalarken hem de melodi de kullanabileceğimiz renk notaları olarak tanımlanabilir. Herhangi bir parçayı alıp akorlarını zenginleştirerek çalmak istediğiniz de başvurulacak bir bilgi. Aşağıdaki listede majör diatonik dizide kullanabileceğimiz tansiyonlu akorları inceleyebilirsiniz.

T: Tansiyon     A.N:Avoid Note (kaçınılacak notalar)


Burada eklemek gereken bir kaç küçük nokta var.

*Kolay hatırlayabilmek adına, eğer tansiyon ile bir önceki akor notası arasında yarım ses fark varsa "avoid note" durumuna düşer, tam ses fark varsa "tansiyon" olarak kullanılabilir.
*Locrian'ın tansiyonları genelde kullanılmaz. Cm7b5 olarak genişletilmeden kullanılır.
*Diatonik dizide II.-III. ve VI. derecelerde minör akorları görüyoruz eğer dikkayli incelersek şunu görüyoruz;

dorian mod:     Cm13/Cm6
phrygian mod: Cm11
Aeolian mod:  Cm9

Bu akorlar bu modların en kendine has seslerine sahip. Demek istediğim şudur; Cm13 akorunu gördüğümüzde sadece dorian çalabiliriz. Diğer iki minör mod bu akorun üzerine çalındığında akoru tınlatamayacaktır. Cm11 akorunda ise dorian, phrygian ya da aeolian çalabiliriz ancak bu akoru phyrgian moduna tayin ediyoruz çünkü bu mod başka tansiyon almamakta. ve Cm9 akorunda da hem dorian hem aeolian çalabiliriz ancak aeolian içinde belirleyici tek akor bu kaldığı için onu da bu mod için ayırabiliriz.
Modları kendi başlarına incelerken bu kuralı aklımızda tutmamız gerekecek.

*Sadece V. derece üzerindeki dominant akor alterasyon dediğimiz sesler ile genişletilebilir. (b9/#9, b5/#5 ve b13) (elbette bu kural diatonik majör dizi için geçerli, minör dizilerin armonizasyonunda bazı istisnaları göreceğiz)

eğer vaktim olursa bu akorların gitarda nasıl kolayca öğrenilebileceğini de yazacağım.

kolay gelsin.

Hiç yorum yok: