27 Şubat 2012

Drop 2 Akorlar

Drop 2 akorlar, yedili akorlarda kullanılan, bir "voicing" tekniği. Çok basit bir mantığı var. Akorun tüm çevrimlerini yazar ve üstten ikinci sesi alır bas'a yazarız. Bu sistemin bir de drop 3 ve drop 2&4 olanları var hepsine bakacağız sırasıyla. Ama özellikle drop 2 ve drop 3'ler sıklıkla kullanılmakta. Aynı triadlar da yaptığımız gibi gitarı tel setlerine böleceğiz ancak 4 ses kullandığımız için, 3 setimiz var. En alt 4 tel (e-b-g-d)  ortadaki 4 tel (b-g-d-a) ve en üst 4 tel (d-g-a-e) olarak.



Gördüğünüz gibi, Cmaj7 akorunun tüm çevrimlerini aldık ve üstten ikinci sesi basa çektik. Elimizde her sette çalabileceğimiz 4 tane Cmaj7 akoru oldu. Üç sette toplam 12 adet Cmaj7 akoru. Bazıları çok pratik bazıları kullanışsız, beğendiklerinizi ezberinize atın. En üst değilse de alttaki 2 sette bu akorları bilmek çok çok önemli.

Diatonik armonide karşımıza 4 tane akor tipi çıkıyordu: Maj7 / Dom 7 / Min7 / Min7b5 ve Dim7'yi de biz ekleyelim.


Tizde Kök Ses ile







Tizde 3'lü ile







Tizde 5'li ile






Tizde 7'li ile







Kolay gelsin.

4 yorum:

Oh! Geez dedi ki...

Hocam, bir karışıklık olmuş sanırsam,
"Tizde kök ses ile" nin çevrimleri, "Tizde 3'lü ile" nin çevrimleri ile aynı.

eby dedi ki...

Teşekkürler, düzelttim şimdi, yanlış yüklemişim fotoğrafı.

Unknown dedi ki...

Elinize sağlık site gayet güzel. Benim anlamadığım ya da göremediğim şey drop akorların çevrim mantığı. Örneğin drop 2 akorunda kök sol do mi si bunun bir sonraki çevriminde si mi sol do oluyor.Diğer akor yapılarında ki baştaki ses sona gider gibi bir mantığı yok galiba

eby dedi ki...

benim kurguladığım anlatımda, akorun önce çevrimini alıp sonra drop2 yapma mantığı var, evet. teorik olarak hesaplarken; drop2 akorlarda, akor seslerinin derece olarak sıralanışını düşünmek kolaylık sağlıyor. ilk sesten sonraki sesi atla, sonra sırayla akoru kur. Örneğin; 7-3-5-1, 1-5-7-3, 3-7-1-5, 5-1-3-7. çevrimlerdeki kurgu buraya oturmaz. ayrıca tizde kök-3lü-5li-7li olarak hatırlamak gitar üzerinde daha kolay oluyor. kolay gelsin.